Muutostyöilmoitus

Osakkaiden kunnossapito- ja muutostyöilmoitukset

Asunnon pohjapiirustus, osakkaiden muutostyöilmoitukset RTL-Isännöinti Oy.

Osakkeenomistajalla on oikeus tehdä muutoksia tiloissa, joihin hänen osakkeensa tuottavat hallintaoikeuden (yhtiöjärjestyksen mukaan). Voimassaolevan asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajan on ilmoitettava kirjallisesti etukäteen taloyhtiön isännöitsijälle tai hallitukselle muutostyöstä.

Muutosilmoitusvelvollisuus koskee kaikkia muita muutostöitä paitsi pientä pintaremonttia, kuten tapetointia ja maalausta. Muutostöitä ei saa aloittaa ennen kuin asunto-osakeyhtiö on myöntänyt siihen luvan, lisäksi yhtiöllä on valvontaoikeus, että muutostyöt tulee tehtyä asianmukaisesti. Mikäli työ aloitetaan ilman lupaa, on asunto-osakeyhtiöllä oikeus vaatia töiden keskeyttämistä.

Yhtiön valvonta ei siirrä osakkaan vastuuta työn hyvän rakennustavan mukaisuudesta yhtiölle, se ei myöskään siirrä kunnossapitovastuuta suoritetuista kunnossapito- ja muutostöistä taloyhtiölle.

Ilmoituksen sisältö

Muutostyöilmoitukseen tulee ilmoittaa tiedot, joiden mukaan voidaan arvioida, tehdäänkö työ hyvän rakennustavan mukaisesti ja voiko työstä aiheutua haittaa muille osakkeenomistajille. Yhtiö voi vaatia remontista suunnitelma-, toteuttamis-, materiaali- ja valvontaselvityksen. Arvioitu muutostyön aikataulu tulee myös ilmoittaa.

Rahaa lompakossa, remonttikustannusten maksaminen.

Kustannukset

Kulut joita muodostuu asian käsittelemisestä esim. isännöitsijälle tai hallituksen jäsenille sekä mahdolliset kokouspalkkiot ja muutostöistä aiheutuvat tarkastukset ja muut kulut kuuluvat työn teettäjälle.

Kylpyhuonesaneerauksiin on nimettävä aina valvoja, kustannukset tästä tulevat työn teettäjän maksettavaksi, koska yhtiölle tai muille osakkaille ei saa aiheutua ylimääräisiä kustannuksia toisen osakkaan teettämästä muutos- tai kunnossapitotyöstä. Valvojaa on syytä käyttää isommissa remonteissa muutoinkin ja ainakin silloin, kun remontissa mennään rakenteisiin, eristeisiin ja perusjärjestelmiin. Etenkin märkätilojen korjaukset, laajat keittiöremontit ja sähkötyöt on tärkeää valvoa, koska jos ne tehdään väärin, siitä voi aiheutua suurta vahinkoa. Kun remontilla on ammattivalvoja pysyvät tällöin kaikki osapuolet ajan tasalla mitä tehdään ja miten tehdään. Ammattivalvoja valvoo sekä osakkeenomistajan että taloyhtiön etua remontissa.

Kylpyhuoneremontissa taloyhtiö pääsääntöisesti kustantaa vedeneristyksen osuuden, mutta tässä kuitenkin on taloyhtiökohtaisia eroja. Tämä edellyttää kuitenkin, että aikaisempi vedeneriste on huonokuntoinen ja uusimisen tarpeessa. Asiasta tulee sopia isännöitsijän kanssa ennen remontin aloittamista.

Remontista syntyvien jätteiden asianmukaisesta hävittämisestä on itse huolehdittava, niitä ei saa laittaa kiinteistön jäteastioihin. Melua aiheuttavasta remontista on hyvän tavan mukaista ilmoittaa naapureille ilmoitustaululla. Huomioithan myös talosi järjestysmääräykset hiljaisuusajoista.

Nämä on aina ilmoitettava

Tarkista isännöinnistä tai hallitukselta, pitääkö omassa yhtiössäsi ilmoittaa

Näistä ei tarvitse ilmoittaa
(jos olet epävarma, tarkista isännöinnistä tai hallitukselta)

Hana ja pesuhuoneen vesiputkija, putkiremonttia varten tehtävä muutostyöilmoitus.
Vihreä seinä ja maalaustikkaat, maalaustyöt asunnossa.